Fler profiler

Det blev lite snack härförleden då Alf Nordins bild visade tre av våra mest kända profiler. Åke Jansson tyckte som jag att det saknades, men Ingvar Bergh tyckte att Åke Jansson var en, vilket även jag tyckte. Nåväl, så funderade jag till lite och kom fram till att det faktiskt finns en del profiler i vår sport och så här ser jag det.

Åke Axelsson. Mr. Lotus, alltid med i depåerna och hjälpsam och omtyckt. Lånade dotter Michaela sin Lotus 22 vilken renderade i EM-titel i Lurani Cup. Lotus 22:an var även tidigare SM vinnare i Formel 3 1964 Då körd av Sven Mattson.

Åke Jansson, Vad säger man om mannen som kan allt om Formelbilar. Har tävlat själv, så ock hustru Nettan Lindgren-Jansson. Behöver man veta något om en speciell Formelbil då ringer man Åke, och vill man ha hjälp med renovering slår man en signal.

Magnus Ahlqvist. Bilbyggare av den bästa sorten och kanske en av de bästa i vår del av världen. Tävlar även med sina bilar som den March 721X, en gång körd av Ronnie samt även den fina FJ han har som också har en lång svensk historia.

Bilbyggare är också Glenn Billqvist som bygger sina drömmar. Glenn är fascinerad av gamla bilar, helst då rekordbilar som den som fick namnet Den Rytande Draken som byggde på en motor från ett flygplan av märke Caproni med en V12-motor på 750 hk.

Den senaste som tagit Glenn världen runt är inspirerad av Mercedes Rekordvagn som togs till flera rekord av Rudolf Caracciola på 30-talet.

Lars-Göran Sjöberg. En av våra stora entusiaster med en kunskap om mest Formelbilar, men även om racing både på hemmaplan och ute i stora världen. L-G är en av de jag ofta plågar med frågor när min kunskap tryter och nästa alltid får jag svar av denne kunnige man.

Text Janne Tromark

Bilder ur Bilsportarvets arkiv samt Bengan Gustavsson Racefoto.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest