Bilsportarvet på Tjolöholms Slott och Classic Motor

Söndagen den 21 maj var det så dags för årets Classic Motor utställning vid vackra Tjolöholms slott i Kungsbacka Kommun. Denna gång firade evenemanget, förmodligen nordens största, 30 års jubileum med ett strålande väder och mängder med klassiska fordon, säkert över 1200, och mängder med tillresta åskådare.

På plats var Bilsportarvets Michael Hoffstedt som tillsammans med Hans-Åke Söderqvist ställde ut två klassiska racerbilar i KAK:s racing car show. Bilarna var legendariske motortrimmaren Niels-Peter Ellemann-Jakobsens röda Volvo PV 544 Sport 1961 i racingutförande samt sonen Jan Ellemann-Jakobsens ruggigt snabba turboladdade Volvo 242 1976, en bil vars kaross gavs till NP Ellemann-Jakobsen av dåvarande Volvos koncernchef Pehr Gyllenhammar. 242-bilen ägs idag av H-Å Söderqvist som passade på att dra igång den vassa motorn inför en applåderande publik!

Bilsportarvet fick också möjlighet att på scen informera om Bilsportarvets verksamhet för svensk bilsport och dessutom korthet berätta om Ellemann-Jakobsen bilarna i Bilsportarvets monter.

Många fina legendariska bilar visades, men också några av modernt snitt som Koenigsegg och von Brauns the Saint, en modern version av Volvo P1800.

Mäktig uppvisning var Flygvapnets fantastiska flyguppvisning av en JAS Gripen med såväl roll, lågfart som högfarts moment, imponerande!

Enda smolken i bägaren under dagen var de enorma bilköerna såväl till som från evenemanget, tyvärr ett ständigt problem för arrangörerna. Positivt dock med det enorma intresset för det jubilerande evenemanget.

Text och bilder: Michael Hoffstedt

Michael Hoffstedt

Michael Hofstedt är fotograf och skribent, har också tävlat en hel del med Volvo Amazon och P1800 i historisk racing.

Pin It on Pinterest