Porsche

Porsche är kanske den mest framgångsrika bilen av alla som tävlat. I synnerhet i de större sammanhangen. Jag kände lite för att skryta med några av Porsches största framgångar som deras första seger i Formel 1. Den 8 Juli 1962 vinner Dan Gurney det Franska GP:et i en Porsche 804, och i USA gör Mark Donue ett oförglömligt avtryck med Porsches absolut kraftigaste vapen i Porsche 917-30. En racersportvagn som bara byggdes i 25 ex under åren 1969-70. En flat 12cylindrig motor med dubbelturbo på över 1000 hk och en vikt på 820 kg. Jag har upplevt en uppvisning på Nûrburgring med Hans Joakim Stuck vid ratten och det är nog det närmaste jag varit en jordbävning. Porsche har självklart vunnit många andra stora tävlingar, men för mig är detta två verkliga händelser i Porsches historia. Självklart har vi haft svenska förare med framgångar med Porsche som Joakim Bonnier, CG Hammarlund och många fler.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest