Mr. Formula 3

Utan någon som helst jämförelse måste jag utnämna Ulf Svensson till Mr. Formula 3. Denna fantastiska man som började sin enastående karriär på två hjul för att så en bit in på sextiotalet byta till fyra hjul och Formel 3.

Ingen har haft en så enastående puts på sina grejor som Ulf? Mycket beroende på hustrun som gick under namnet Johan. Idag är Johan borta sedan några år och ryktet säger att Ulf har en ny partner? Något som kan kännas skönt för en man på dryga 80 år. ” 80 år, vet du inte att jag är född på ett skottår och då har man födelsedag vartannat år, vilket betyder att jag är 40″! En skrattande Uffe retar mig när vi båda besöker Råbelövs Gods för att celebrera det Gran Prix som körde här åren 1955-57. För bilar alltså, för motorcyklar körde man ytterligare några år. Man skulle utan tvekan kunna kalla Ulf för Mr. Brabham då han under många år var Brabhams representant i Sverige. Självklart körde Ulf detta märke själv med bravur. Ulf var med i toppen under många år och tampades med Ronnie och Reine och alla de andra duktiga förare på den tiden. Alla körde då Europa runt och tävlade och levde i sina ombyggda Merca-bussar med racerbilen på släp. Man glömmer lätt alla de umbäranden dessa förare utsatte sig för men resultaten lät inte heller vänta på sig. För Uffes del så blev det ingen SM-medalj, men alltid i toppen det minns vi. ”Jag har varit på pallen 250 gånger” säger han plötsligt till mig. Tanken svindlar, men så säger han ”det gäller självklart både mc och bil”! Frågar ni mig så är Uffe Svensson en av våra största profiler inom banracingen och hans plats i historien är given.

Text Janne Tromark (stort fan)

Kommentera gärna på Facebook

Bilder ur Bilsportarvets arkiv. Klicka på en bild för att förstora.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest