Violette Cordery

Tänkte presentera ännu en tuff dam, denna gång från England och som föddes 10 januari 1900 i London. Violette Cordery. Violette hade två systrar och det lite ovanliga med dessa tre systrar var att dom sysslade med motorsport. Violette var anställd av captain Noel Macklin, Kanske berodde det på att Noel var gift med Violettes äldre syster. 1920 deltog Violette i South Harting hill climb där hon körde en Silver Hawk preparerad av Macklin. Violette racade också för två MC-Klubbar i handicap-tävlingar med en Eric. Cambell som också preparerats av Macklin. I Maj 1921 vinner hon the Ladies race vid JUnior Car Club Meeting med en medelhastighet av 80 km/tim. 1925 presenter hon Invictas nya bil, självklart även den preppad av Macklin, i både racing och rekordförsök. På Brooklands vinner hon half Mile Sprint med en 2,7 liters Invicta och flera andra rekord. 1926 sätter Violette ett lång distans rekord på Monza i Italien med en snittfart på 90,88 Km/tim. Senare samma år slår hon ett nytt rekord på Monthlery-banan utanför Paris med 113,8 Km/tim på 8.000 Km och blir den första kvinnan att vinna the Dewar Trophy by the Royal Automobil Club. Vem sa att kvinnor inte kan? Denna fantastiska kvinna, gift med John Stuart Hindmarsh lever till 1983.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest