Ewy Rosqvist von Korff

Roligt att så många av er tyckte att det var roligt med Janet Guthrie och hennes framfart på racerbanorna och att hon idag är med på The Hall of Fame. Nu är det så här att det inte bara är duktiga damer i USA och andra länder, för även lilla Sverige kan ståta med snabba och skickliga kvinnliga förare på hemmaplan. Jag tänker kanske då på den i mitt tycke som är en av de vassaste, Ewy Rosqvist von Korff som är en av våra mest framgångsrika kvinnor inom motorsporten. Evy vann ett antal EM-tävlingar i rally samt vann också damklassen i Midnattsolsrallyt. Hennes största framgång får nog anses vara Argentinas Landsvägs GP 1962 tillsammans med Ursula Wirth. Ewy utmärkte sig även i Argentinas Touring Car GP den 28 oktober samma år, båda tävlingarna i Mercedes, då med Eva Marie Falk som Co-driver. Ewy var aktiv under åren 1957 till 1967 och är idag 93 år.

Text Janne Tromark samt foto av Ewy i Mercedes 300 SL.
Övriga bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest