Publiksiffror

Visst är Goodwood fantastiskt. Inte minst om man tänker på att den dagen jag var där var även 60.000 andra entusiaster där och man häpnar över antalet människor. Samma helg såg 20.000 Rickard Rydell vinna BTCC i en Volvo. Jag ska inte raljera över våra publiksiffror de senaste 10 åren. Inte heller försöka analysera vad det beror på för det lämnar jag åt er att fundera över. När KAK bestämde sig för att arrangera Kristianstads Grand Prix, en VM deltävling för sportvagnar 1955 såg det lite annorlunda ut vad gäller publiksiffror. De siffror man kunnat läsa om säger att året 1955 såg närmare 80.000 människor detta fantastiska lopp där världseliten gjorde upp om poängen. Visst kan vi om vi vill och på den tiden kunde vi nog mäta oss med vem som helst av övriga stora arrangörer. Njut av några bilder från 1955 som bland annat visar Hutchy Huchinson från Holland som med sin Cooper 500cc gör en riktig luftfärd. Bilen blev skrot men Hutchy klarade sig. De makalösa Mercedes 300 SLR sopade mattan med konkurenterna och in depån ser vi en mekaniker kolla lufttrycket på en av bilarna. Man hade Le Mans start, vilket bilden visar, något som vi inte var vana att se i Sverige. I tre år kördes denna tävling som 1957 drog en publik på ca 35-40.000 personer. Detta gjorde att arrangören inte vågade fortsätta för risken att förlora pengar på vikande publiksiffror. Man tar sig för pannan! Personligen så som historiker är jag jätteglad att vi kan stoltsera med dessa tre år som tillsammans med Vrams GP är det största som hänt i lilla Sverige. Anderstorp och Formel 1 säger säkert någon? Jodå, men publikmässigt kan det inte mäta sig med Vram och Kristianstad och drömmar om att få tillbaka någon av dessa VM tävlingar får nog stanna vid att vara en dröm då kostnaderna att arrangera ett F1-lopp idag är astronomiska. Suck, vi får nog leva på minnen.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest