Wilbur Shaw

Säger namnet Wilbur Shaw något? Hette egentligen Warren Wilbur Shaw och var född 31 oktober 1902 i Shelbyville Indiana. Wilbur var president för Indianapolis Motor Speedway från 1945 till sin död 1954. Wilbur var testare för innovationer och teknik som hade med motorbranschen att göra för något som hette Popular Science magazine när han inte tävlade. Han vann Indy 500 tre gånger, 1937, 1939 och 1940. Wilbur var den första att vinna tre gånger och den första att vinna två gånger i rad. I 1941 års race blev Wilbur skadad och det visade sig efteråt att man monterat fel hjul på hans bil. Wilbur Shaws segerbil 1939 0ch 1940 var en Maserati 8CTF ”Boyle Special”. Kul med en Italiensk bil så framgångsrik i det stora landet USA. Warren Wilbur Shaw dog den 30 octoberg 1954 51 år gammal. När man tittar på hans porträttbild, så visst är han lite lik Clarke Gable, eller….?

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest