Janet Guthrie

Janet Guthrie är en tuff dam som föddes 1938 i Iowa City och blev den första kvinnan att kvala in till Indy 500 och även till Daytona 500. Janets pappa var pilot något som verkligen intresserade redan vid sjutton års ålder då hon tog flygcertifikat Hon tänkte sig då en framtid som flygare men den militära flygskolan antog inte flickor så det blev studier till flyg och rymdingenjör på Universitet i Michigan. Janet ändrade sig dock och bytte inriktning till fysik. Efter sin examen började hon arbeta på flygplanstillverkaren Republic Aviation. Janet köpte en Jaguar XK120 för att pendla till och från jobbet men då inleddes tävlingskarriären i mindre tävlingar. Hon skaffar senare en XK 140 som är tävlingsutrustad och utbildar sig till tävlingsförare vid Sports Car Club of America, för att så börja delta i SCCA-touren1963 för att så 1972 börja tävla på heltid. Sportvagnskarriären ledde till två segrar i Sebring 12-timmars. Janet deltog även i Nascar-tävlingen World 600 1976 och slutade på femtonde plats som första kvinna i ett Winston Cup superspedway-lopp. Följande säsong tävlade hon för första gången i Daytona 500 där hon på tolfteplats fick motorhaveri med tio varv kvar. Hon tilldelades pris för bästa rookie för den insatsen. Janet deltog i 33 lopp de kommande fyra säsongerna i Nascar med en sjätteplats i Bristol 1977 som bästa insats. Janet kvalade inte in till Indy 500 1976 i sin egna bil och mötte givetvis synpunkter för att hon var kvinna. Trefaldige Indy 500 AJ Foyt mästaren lånade ut sin bil inför loppet, dock lyckades hon inte kvala in och Foyt behövde bilen själv. Året efter kvalade Janet in med sin egen bil och slutade på tjugonionde plats med motorfel. Janet Guthrie deltog i ytterligare två Indy 500 där 1978 slutade med nionde plats. Janet körde totalt elva Champ Car där en femteplats var hennes bästa resultat. Janet Guthrie avslutade sin karriär 1980 då hon inte fick sponsring för sitt tävlande. Janet gifter sig 1989 med Warren Levine som var trafikflygare och de var gifta fram tills Warrens bortgång 2006. 2009 hamnade Janet i Automotive Hall of Fame för sina framgångar inom motorsporten där hon är den femte kvinnan i denna fina samling. I sanning en spännande kvinna att minnas för sin insats i motorsporthistorien.

Text Janne Tromark.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest