Picko Troberg

En av våra stora profiler, Picko Troberg, lämnade oss 2016 i en ålder av 78 år. Knappast någon i det här landet visste inte vem Picko var. Hans garv i depåerna lämnade ingen oberörd och som racerförare var han en av de tidiga Formel 3 mästarna. Tog sin SM-titel så tidigt som 1965. De skulle bli fler SM-titlar och de i en Hundkoja, kanske den bil som de flesta förknippar Picko med. Picko var även en arrangör av stora mått, dels med sina Sportvagnen & Vi som började på Ostermans Marmor Hallar för att sen fortsätta ute i Frescati. Jag hade själv glädjen av att tillsammans med Tommy Jarnbrink, jobba med dessa mässor. Picko arrangerade även tävlingar både på Anderstorp och Ring Knutstorp. För mig kommer kanske Picko att bli mest hågkommen för sina Team där han hjälpte unga förare att komma vidare i karriären. Jag jobbade för Picko som media ansvarig under ett par år och de åren har satt stora minnen för de var Richard Rydells intåg i racingvärlden efter fina framgångar i gokart. För en stor internationell publik kommer Picko att vara mest hågkommen för sin matchning av just Richard. Kanske en av Sveriges mest lysande stjärnor och en av de finaste ambassadörerna för Svensk motorsport sedan Jo Bonnier. Vi som är lite äldre minns hans seger på Monza i den så berömda ”Lotterian” där de bästa F3-förarna gjorde upp i något av en kampa vem som var världens bästa F3-förare. Jag tror att året var 1965. Picko har en given plats bland våra profiler, eller hur?

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest