Den bästa F1-föraren

Jag är då framme med att berätta vilken F1-förare jag tycker är den bästa. Samma sak här, det finns säkert lika många åsikter om detta, men det här min motivation. Juan Manuel Fangio, född den24 juni 1911 tycker jag är den störste av alla som tävlat i Formel 1 plus en del andra stora tävlingar. Varför tycker jag det? Fangio var världsmästare åren 1951, 54, 55, 56. Fangio gjorde 52 starter och segrade i 24 av dom. Hans fem VM-titlar stod i 46 år tills Michael Schumacher tog över med sina sju VM-titlar. Fangio segrade två gånger på Sebring med Ferrari och Maserati och han var tvåa i Mille Miglia 1955 för Mercedes. Fangio vann också Pan Americana i en Lancia D24. Jag tycker att Juan Manuel Fangio tävlade i en tid där många av hans kollegor omkom i krascher i en sport som då var långt ifrån så säker som den är idag. Mycket på grund av Sennas arbete med att göra sporten säkrare tillsammans med doktor Sid Watkins. Hatten av för dessa båda herrar som tyvärr inte finns kvar i livet. Jag tycker alltså att Juan Manuel Fangio är den störste av dem alla. Tyck gärna till för jag är säker på att det finns många som är av en annan åsikt!

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest