Beppes Fiat Abarth 124

För ett antal år sedan när jag jobbade för lite olika biltidningar så fick jag en förfrågan om att testa en bil, jag tror det var för Automobil, och bilen var en Fiat 124 Abarth som ägdes av en vän till mig. Vännen hette Beppe, efternamnet minns jag inte just nu, men Beppe drev Befra Bilservice i Helsingborg och var en lokal kändis, inte minst i Alfa-kretsar. Testen skulle jag göra på Anderstorps banan och vännen Bengt-Olov Segerfalk och Beppe var förstås med, inte minst därför att Bengt-Olov skull köra Fiaten i några tävlingar. Inom parentes blev det inte så. Jag minns idag inte exakt vad jag tyckte om bilen men jag kommer ihåg att det var en snabb och trevlig bil med goda köregenskaper, så det blev en trevlig dag på Anderstorp. Av en slump hittade jag bilderna från Anderstorp och jag började då att googla lite på om det var några kända förare som tävlat med bilen, företrädesvis då i Rally. Döm om min förvåning när jag ganska snabbt hittade två förare i den övre skolan. Den ene var min vän och expertkommentator på Eurosport Björn Waldegård och den andra Leo KInnunen. Leo var Finlands förste F1-förare, men många känner nog honom för hans framfart i sportvagnar som Porsche. Båda dessa herrar finns inte längre med oss där Leo Kinnunen avled den 26 juli vid 73 års ålder. Njut av några bilder på Fiat Abarth 124 och Björn och Leo.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest