Motorsportfoto

Jag fick en bild för en tid sedan av en gammal god vän, som fällde kommentaren ”Ganska kul bild i alla fall”!

Bilden är verkligen kul och visar hur långt tekniken kommit när det gäller att fotografera under en tävling. Jag minns när jag började jobba på Eurosport och man då var igång med att filma inne från bilen under racet. Ni kommer säkert ihåg hur dåligt det var i början och för att få bilden att vara stil och inte fladdra och fara så behövde man en länk från rätt högt upp och då använde man ofta helikopter. Det gör man fortfarande så om ni tittar på VM-Rally så följer kameramannen ofta bilen från luften vilket ger fantastiska bilder. Hör har man monterat en Nikkon Kamera på Graham Hills hjälm för att få bilder, av vilket slag vet jag inte, men det blev nog inte så bra misstänker jag. Idag har tekniken kommit mycket längre och med pyttesmå kameror, både rörlig och stillbild, så kan man placera dessa kameror nästan var som helst.

Graham Hill som var Världsmästare i F1 1962 0ch 68 lyckades också vinna Indy 500 1966 och fem segrar i Monacos GP samt även kröna sina framgångar med en Le Mans seger 1972. I sanning en av de större förarna. Tyvärr omkom Graham den 29/11 1975 i sitt eget flygplan, en Piper PA-23 Aztec där hans team på fem man även förolyckades, bland annat den lovande unga föraren Tony Brise. Graham Hill blev 49 år.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest