Torsten Palm, bilhandlaren med en imponerande bilsportkarriär

Många av oss känner Torsten Palm som bilhandlaren och brorsa till Gunnar Palm (co-driver åt Karlsson ”på taket”) men kanske inte alla vet att Torsten har en imponerande karriär i bilsporten. 1967 var han tvåa i Svenska Rallyt med Simo Lampinen som förare. Torsten har tävlat internationellt i både rally och banracing. I Formel 3 debuten 1969 tog han en andraplats i SM efter Ronnie Peterson. 1970 och 71 vann han SM och 1972 SM-silver. 1973 på Karlskoga satte Torsten banrekord i Formel 2 under F2-EM inför 40.000 åskådare. Torsten slutade då trea i tävlingen i sin Surtees och då var Ronnie femma. Torsten provade också på Formel 1 i en Hesketh-Ford i Monaco men där kvalade han inte in. På Anderstorp 1975 gick Torsten i mål som tia. Efter karriären bakom ratten har Torsten drivit sitt bilföretag på Lidingö. 2004 såldes företaget och sedan dess har Torsten ägnat sig åt konsult verksamhet. Liet kuriosa är att han 2013 blev vald som ordförande i Degerfors IF.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest