Pegaso

Pegaso är en sportvagn byggd i Spanien under åren 1951-58 och var den tidens snabbaste med modellen Z102 med en toppfart på 151 Mph (243 km/h). Företaget var känt för att bygga lastbilar och bussar men företagets tekniska chef Wilfredo Ricart, som tidigare arbetat för Alfa Romeo under tiden när man byggde Alfa Romeo Tipo 512, kände utmaning att bygga en egen lyxsportvagn. Z-102 startade sitt liv som två prototyper 1951 med en coupe och en täck version. Z-102 deltog i ett antal tävlingar som Le Mans 24-timmar 1953 med tre bilar. Under tävlingen missbedömde Juan Jover farten i kurvan efter Dunlopbron och kraschade i 200 km. Juan ådrog sig omfattande skador i sitt vänstra ben och företaget tog sina bilar ur tävlingen. Pegaso är en vacker bil och i folkmun kallas den Spaniens Ferrari, men har nog aldrig levt upp till den statusen. Besöker man den klassiska Mille Miglia så kan man se flera av Pegasos bilar delta och många som aldrig sett en Pegaso imponeras av den elegans de ser. Pegaso Z -102 skrev väl aldrig in sig i tävlingshistorien, men visst är det en imponerand bil som bäst gör sig på utställning av typ Elegannce där man vunnit priser.

Text Janne Tromark, som också tagit bilderna från starten av Mille Miglia i Brescia.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest