Bandini Automobili

BANDINI AUTOMOBILI, känner ni igen det namnet? Den enda Bandini jag kände till var Lorenzo, F1-föraren som körde för Ferrari och som omkom i Monacos GP. Den Bandini det här handlar om hette Ilario och var biltillverkare i Italien och racerförare mellan 1946 och 1992. Ilarios verksamhet låg i Forli och det var sportvagnar som var huvudprodukten även om han även byggde andra typer av bilar. Som många av de övriga mindre tillverkarna i Italien använde man sig av Fiats 1100cc motorer. Bilarna byggdes runt en rörram med en handknackad aluminium kaross precis som övriga tillverkare, men Ilarios kunskap som förare och hans skicklighet och öga för detaljer gjorde att hans bilar fann vägen till både Europa och USA. I USA vann bilen SCCA sin klass 1955 och 57. En av modellerna hette Saponetta och var en tvåsitsig bil med plats för en motor upp till 1 liter. Ilario delade sin tid mellan att designa och tillverka sina bilar och tävla. Han tävlade i mer än 60 tävlingar, både backtävlingar och banracing samt Mille Miglia från 1947 till 56 med 19 förstaplatser, i klassen, samt 18 pallplatser i 750cc,s klassen. Jag träffade på den här bilen på någon av de banor jag besökte under 80-talet och tog några bilder. Plötsligt dyker bilderna upp och blir intressanta nästan 40 år senare. Man kan inte annat än beundra dessa Italienare för sin kreativitet och entusiasm, eller hur?

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest