Jim Clark OBE, en av racingvärldens stora legender

Jim Clark OBE, en av racingvärldens stora legender. Världsmästare två gånger, åren 1963 och 65 för Lotus. Kanske blev Jim synonym med märket Lotus och Colin Chapmans smått otroliga karriär som bilbyggare och stallchef.

Jag tror att många Lotus fantaster ser Jim Clark som något av en husgud och i Sverige finns en mycket aktiv club där idag Olle Odsell är ordförande. Jag kommer ihåg min tid i klubben som en av de trevligaste perioderna i mitt sportvagnsliv. Det finns i Sverige en Lotus Formel 1 som skänkts till ett museum, jag tror det var Moderna, och som Mr. Lotus, Åke Axelsson, startade en liten insamling för att inhandla ett överdrag till bilen som numera står lagrad någonstans. Bilen är en Lotus Climax 25/30 om jag minns rätt och om det är någon som vet vad som hänt den här vackra bilen så hör gärna av er. Jim vann 25 F1-lopp och hade 33 pole i sin alltför korta karriär. 1965 vann Jim även Tasman-serien och Indianapolis 500 och blev den förste Europe att vinna det loppet. Jim Clark var född 4 mars 1936 i Kilmany i Skottland och förolyckades 1968 i ett Formel 2-lopp på Hockenheim i Tyskland endast 32 år. Jim Clark kommer alltid att vara en legend och en förebild för många av dåtidens motorsportfans.

Text Janne Tromark

Kommentera gärna på Facebook

Mer info
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jim_Clark

Bilder ur Bilsportarvets arkiv. Klicka på en bild för att förstora.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest