Tony Brooks

Det finns anledning att uppmärksamma och minnas en av de stora från tiden när Formel 1 startade. Jag tänker på Tony Brooks som gick bort för en kort tid sedan. Tony, eller som han kallades the ”Racing dentis”. Tony var född 25/2 1932 och avled den 3/5 vid 90 års ålder. Tony Brooks körde 39 F1-lopp och vann 6 gånger med 10 pallplatser och totalt inkörde 75 poäng. Tony var trea i F1 VM 1958 i en Vanvall och tvåa 1959 för Ferrari. Tony var den förste brittiske föraren att vinna i en engelsk bil i ett GP sedan 1923. Då i en Connaught i en tävling utanför FIA Mästerskapet. Efter Sir Stirling Moss död 2020 och före Tony Brooks nu den 3/5 var han den ende kvarvarande av som var i livet från F1 start 1950. Tony Brooks tävlade för BRM, Vanvall, Ferrari och Cooper. Stirling Moss sa en gång att om han haft ett team så skulle Jim Clark och Tony Brooks varit hans val. Det säger en del om Stirlings sätt at värdera vännen Tony Brooks.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest