James Dean

Jag har tidigare presenterat två av de största skådespelarna som utöver sin bakgrund som filmstjärnor även framgångsrikt tävlat med bilar. Det finns ytterligare en stor stjärna som tyvärr gick bort alldeles för tidigt vid bara 24 års ålder. James Byron Dean, född 8 februari i Marion Indiana USA. Porsche blev hans död i en tragisk olycka på väg till en tävling i Kalifornien. James bil var nyinköpt och av modellen 550 Spyder och på highway 466 utanför området Cholame kolliderar James och hans tyske vän med en bil i en vägkorsning där James Dean omkommer. Bilen som kallades ”LIttle Bastard” och som efteråt sas bära en förbannelse. Den unge James hade inga större framgångar i racingbranschen som precis hade börjat blev inte lång så vi får minnas honom för hans fantastiska roller bland annat i Öster om Eden som var en filmatisering av John Steinbecks roman. Jag minns den här händelsen 1955 och där en hel värld var i sorg. Jag vet inte om man idag vet var bilen finns och det har spekulerats mycket för en 550 Spyder ägd av James Dean skulle inbringa stora pengar idag. Jag tycker vi även ska minnas honom som en dedikerad racerförare där vi nu bara kan drömma om hur hans karriär skulle blivit.

Text Janne Tromark
Bilder ur vårt arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest