Jose Frolian Gonsalez

The Unsung Heroes, eller de bortglömda hjältarna. Någon som passar in under det epitet är Jose Frolian Gonsalez. Den argentinske föraren som vann Ferraris första F1-lopp 1951 på Silverstone. Gonzalez slutade som trea det året i VM sammandraget. Jose debuterade 1950 i Monaco och hans sista lopp var 1960 i Argentina. Jose kallades lite ofint för The Pampas Bull eller Fat head vilket han tydligen tog med fattning. Jose tävlade för Maserati och Ferrari och körde ihop 71,14 poäng. Han var samtida med Juan Manuel Fangio men kom väl aldrig riktigt upp till Fangios nivåer som förare. Två segrar blev det och sju andraplatser och sex tredjeplatser. Att Jose Frolian var en snabb förare kan man se då han hade 3 pole position och sex snabbaste varv. Tillsammans med Maurice Trintignant vinner han också Le Mans 24-timmars 1954. Jose Frolian Gonzalez var född 1922 ni provinsen Buenos Aires och gick bort den 15 juni 2013 vid 90 års ålder. Gonzalez skulle i år fylla 100 år.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest