Tommy ”Slim” Borgudd

1979 kliver en redan känd man in på arenan och kniper SM-guldet i Formel 3. Jag talar förstås om Tommy ”Slim” Borgudd. Känd i den bemärkelsen att han var en duktig trummis som jobbade med ABBA. Innan dess hade Slim spelat med Bland annat Made in Sweden och 1976 gav han ut ett studioalbum med några av våra mest kända musiker som Björn J:son Lind, Jojje Wadenius och Björn Skifs för att nämna några. Men det var racing som var ett av Tommys stora intressen och 1971 startade han i Formel Ford som då var en av våra riktigt stora klasser. Men Formel 3 hägrade och 1979 kom fullträffen med ett SM-guld i Formel 3 i Strike Ten Racing Team i en Ralt RT1. Tommy tävlade också för Rotel Racing tidigare. Samma år blir Tommy trea i EM för Formel 3. 1980 blir Tommy trea i Monacos F3-tävling. 1981 kör han för ATS-teamet i Formel 1 där hans bästa placering var en sjätteplats i Englands Grand Prix som gav VM-poäng. 1982 kör han för Tyrell men inga resultat det året. Det blir truckracing för Ölänningen och framgången blir två EM-titlar. 1993 kör Tommy i BTCC i en Mazda men utan framgång. Tar bilen med till Sverige och vinner det Nordiska Mästerskapet 1994. Tommy Borgudd blir lite av en diversehandlare i racing och vi är många som minns honom och hans framfart på banorna. Vad jag vet så är Tommy sedan många år bosatt i England.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest