Targa Florio

Vad kan vara bättre än att drömma sig tillbaka till platser man besökt och dela med sig av det man upplevt. I mitt fall är Sicilien en av de platser jag kan förnimma i både ord, bild och lukt. En fantastisk ö som jag verkligen kan rekommendera till er som aldrig varit där. För oss biltokar är kanske ön mest känd för sina racerbanor, eller kanske rättare sagt landsvägsbanor. Det finns dock en permanent bana, Enna Pergusa 4800 meter, som byggdes 1951 av lokalbefolkningen och är en bana runt en vulkankrater. Där har körts både sportvagns VM och Formel 3000 med mera och själv har jag kommenterat just den senare klassen på Eurosport. Före andra världskriget användes en bana i Syrakusa, som inte längre finns mer än i minnet. Jag har sökt info om denna bana, både vad gäller bilder och övrig info, men inte lyckats. Så till det verkliga huvudnumret, Targa Florio, som skapades av Vincenzo Florio 1906. Vincenzo var son till den mäktigaste familjen på ön och som skapat sin förmögenhet på vin och kryddor. Vincenzo var som den tidens unga män helt fokuserad på bilar. Han skapar detta lopp som började 1906 och tog slut efter en dödsolycka 1977. Man har efter det kört loppet som en historisk tävling med svenska framgångar bland annat Tommy Brorsson som vann det året jag var där. Tävlingen är ett landsvägslopp i bergskedjan Madonie och en riktig rysare på sin tid. Vi har svenska framgångar där Jo Bonnier spelat kanske den största rollen genom sina båda segrar 1960 och 63. Detta i en Porsche 718 RS som var en fabriksbil. Även vår rallyvärldsmästare Björn Waldegård har tävlat där med resultat en femteplats. Även det i en Porsche 908/3. Som jag så inledningsvis så minns jag tydligt vissa saker som maten, mycket speciell där i centrum av tävlingen byn Cerdas enda krog inte hade en meny utan man satt sig till bords och så kom maten in. Jag skulle nog kunna skriva en bok om Sicilien och Targa Florio men jag nöjer mig med att bjuda er på en bildkavalkad, vissa bilder har jag själv tagit, de andra ur Bilsportarvets arkiv. Boka in en resa till denna underbara ö. Jag lovar att ni inte blir besvikna!

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest