Colin Chapman

Bläddrar lite bland mina bilder och förundras över Colin Chapman. Kanske borde jag inte det för han är en av de stora i motorsportens värld. Hans innovationer och hans kreativa tänkande tog honom långt och skapade både fantastiska bilar och fantastiska förare som för alltid kommer att vara förknippade med Lotus. Jag hittade en bild i samlingen som jag tog på Nürburgring för ett antal år sedan och som jag alltid gillat. Länge kunde jag inte avgöra vilken av modellerna 8,9 eller MK X det här var. Det vore kul om någon av er kan berätta vilken bil som är vilken. Den första var självklart MK Vlll som påbörjades 1953 och som bröt sin första tävling på Oulton Park efter att topplockspackningen gick sönder. Samma bil fick en MG 1500cc motor och på Silverstone vinner Colin 1500 klassen. De som kan sin historia vet, och ser att Frank Costin varit inblandad i karossen, i aluminium, och där man ser Franks aerodynamiska kunskaper som han använt vid konstruktioner av flygplan under andra världskriget. MK Vlll blir något av en föregångare för det som komma skulle, nämligen Lotus Eleven och som kanske blev den största succèn för Mr. Chapman. Njut av några vackra bilder av lika vackra bilar.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets och mitt arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest