Alain De Cadenet

Alain De Cadenet, klingar namnet bekant? Kanske för att du varit på Nürburgring och sett honom tävla med sin fina Alfa Romeo Monza? Kanske såg du honom på Ring Knutstorp när det arrangerades en tävling för gamla fina GP-bilar. Det var då Bruce Halford vann två år i rad med sin fina Lotus 16. Det väcker verkligen minnen, inte minst för mig som på middagen på Örenäs Slott satt tillsammans med nye vännen Bruce och hade Alain mitt emot, Jag gjorde då en av mina verkliga blopers då jag viskande frågade Bruce, du den där Alain De Cadenet, vad sysslar han med i sitt vanliga liv? Bruce tittade på mig med en konstig blick och jag förstod att jag nu hade gjort en blunder. ”He collect stamps” säger Bruce och jag känner att det nu är dags att ramla under bordet! Så här är det. Alain De Cadenet, född 27/11 1945 är, förutom att han är en de stora i frimärksbranschen tv-presentatör och programledare samt speaker vid alla Goodwood arrangemang sedan år 2000. Alain samlar också på bilar, tävlar i sportvagnar, samt självklart Le Mans. Ja, vad ska man säga? Man kan ju inte hålla reda på allt, men man lär så länge man lever. Vad så gäller Le Mans så ställde Alain upp 1975 med en Lola 380 som kom att kallas Lola De Cadenet tillsammans med Chris Craft och kvalade i som sjua och lyckades komma i mål som femma. Mr. De Cadenet är ingen duvunge utan slutar trea 1976 och 77 och även 1980. Vad är då kopplingen till Sverige? Jo det är att Janne Liliensköld köpte den lite unika bilen och tog den till Sverige där Olle Wijk fick förtroendet att köra den. Ni känner säkert till den när ni ser bilderna, och Olle känner all från hans framfart i hans Fiat Abarth Corsa. En lite rolig historia tycker jag så njut av bilderna och kanske vet någon var bilen finns idag? Janne Liliensköld har tyvärr gått i depå, vilket gör att vi saknar denne trevlige och generöse man.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest