En spektakulär vurpa i Kristianstads GP 1955

Jag tänkte presentera en förare från Holland som bjöd publiken på Kristianstads GP 1955 en spektakulär vurpa. Föraren i fråga var Hutchy Hutchinson och tävlade i det vi idag kallar ”Halvpannor” men som egentligen var Formel 3. Midget säger också många och det säger ju lite om bilens storlek. En liten bil som har en 500cc motor från en motorcykel och är förvånade snabba. Klassen har varit stor i Sverige men är idag inte lika aktiv som den varit, vilket kan bero på ägarnas ålder? Ingen blir ju yngre, eller hur? Nåväl, denne Hutchinson laddar för fullt, inte minst med siktet inställt på Ken Tyrell, senare Formel 1 boss med egna bilar. Han gör ett försök att ta sig i mellan den som senare vann loppet. André Loëns, och Ken Tyrell. Det gick lite för fort och resultatet blev en flygtur av det spektakulära slaget och en resa med ambulans till sjukhus. Hutchy klarade sig tämligen bra med en ordentlig hjärnskakning, några knäckta revben och ont i ryggen. Bilden på hans flygfärd är lite ovanlig men en fotograf fanns på plats och bilden hamnar i motorsporthistorien om en krasch som trots att det såg illa ut, slutade bra. Tack för hjälp med bilder och övrig info Jonas Bruzelius.

Text Janne Tromark
Övriga bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest