Fredrik Ekblom

En av våra duktiga förare är Fredrik Ekblom från Kumla född 1970 och har en spännande karriär bakom sig. Som de flesta av våra stora talanger så startade Fredrik med gokart för att efter det satsa på Formel 3. 1989 slutade Fredrik som trea i SM för att så året efter bli två bakom Niclas Jönsson. Det året var det en tuff trio som dominerade mästerskapet med Niclas, Fredrik och Linus Lundberg. Så blev det Formel 3000 i det Engelska mästerskapet där Fredrik så när vann, men slutresultatet blev en andraplats. Det blev sedan en sejour i USA med Champ Car World Series, Le Mans 24-timmars och så tillbaka i Sverige i STCC. Fredrik gjorde även inhopp i World Touring Car Championship. STCC vinner Fredrik åren 1998, 2003 och 2007. 2009 körde Fredrik i Team Biogas med Patrik Olsson i VW Scirocco. Året efter var Fredrik trea totalt. Inför säsongen 2012 skrevs ett treårskontrakt med Polestar Racing i det nystartade mästerskapet TTA. Fredrik vinner säsongsinledningen i mästerskapet i en Volvo med S60 liknande kaross och hade nu Thed Björk som teamkompis. Fredrik är en mycket snabb förare med gott rykte och en fokuserad inställning till sitt tävlande. Fredrik är idag bilförsäljare säger ryktet och jag är säker på att han är lika duktig där som i racingen.

Text Janne Tromark
Bilder Bengt-Åce Gustavsson och ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest