Stanley Dickens

Den lilla orten Färila har vi lärt oss har bra vatten som skapar stora racerförare. Som till exempel Valdemar Stener som vi berättat om i tidigare artikel. Valdemar var inte ensam om att sätta Färila på kartan för fyrtio år senare, år 1952 föddes Stanley Dickens som visade sig ha stora talanger för motorsport. Många av oss har följt Stanleys framfart på hemmaplan i sportvagnar, ofta tillsammans med bästa kompisen Leif Lindström. Stanley tar sig till Japan som så många andra förare från Sverige och där över tar karriären riktig fart med två segrar i det Japanska GT-Mästerskapet. 1989 kommer den verkliga fullträffen för Stanley som tillsammans med Manuel Reuter och Jochen Mass vinner 24-timmars på Le Mans i en Sauber C9 med Mercedesmotor. Stanley är den förste svensk att vinna detta prestigefyllda lopp även om flera av våra förare tidigare försökt. Det blir ett massivt genomslag för Stanley som nu är en av de stora. Färilas motorsporthistoria är efter detta imponerande och skriver in sig i historien.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest