Nürburgring och Adenau

Alla ni som gillar Nürburgring och som sett Micke Hoffstedts rapport efter allt regnande som drabbat Tyskland och regionen runt just den berömda racerbanan som vi lite vårdslöst kallar ”Ringen”. Jag tror att ni kan dra en stor suck för jag pratade med en god vän som bor i en annan by intill banan, och som sa att Adenau klarat sig bra tillskillnad från många andra av de platser vi känner runt banan. Just Adenau är själv tillkomsten för racerbanan och mannen bakom det hela var Dr.Otto Creutz, född i Köln 3/6 1889 och som gick ur tiden 21/2 1951. Otto hade en vision att skapa en racerbana utan att banan på något ställe skulle korsa sig själv med tanke på säkerheten. 1927 gick den första tävlingen av stapeln och det sägs att 350.000 människor tog sig till banan för att se den plats som skulle bli en legend. Rudolf Carraciola vann tävlingen i en Mercedes och det skulle bli början på en smått enastående karriär. Personligen är jag glad att Adenau klarat sig undan vattenmassorna för där finns två av de mest berömda krogarna, Die Blaue Ecken och Zum Wilden Swein. I den först nämnda har jag när sparrisen kom i säsong njutit av denna läckerhet ett antal gånger. Hoppas detta blir ett glädjebesked för ”Ringen-Älskare” och låt mig få locka med några härliga bilder.

Text Janne Tromark plus några bilder, samt resten ur mina samlingar.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest