Eugen Björnstad – Nordens Fartkung

För en tid sedan hade vi besök av Morten Larsen som arbetar på en bok om Norges store fartkung, Eugen Björnstad. Eugen var Norges motsvarighet till PeWe Widengren och lite unik hade båda herrarna var sin Alfa Romeo 8C Monza 2300. Båda dessa herrar var tuffa motståndare i de flesta av de race som de körde under 30-talet. Eugen körde Bugatti och Alfa Romeo men även ERA. Han startade sin karriär på isbana. Debuten kom 1933 med Alfan i Djurgårdsloppet och året därpå kom den första segern. Han tog tredjeplatsen i Sverige Sommar Grand Prix 1934 och kom då att kallas för Nordens Fartkung. Därpå följer seger i 1,5 liters i Valentino GP Torino 1937. Den senaste tävlingen var Vanderbilt Cup i USA där Eugen tyvärr tvingades bryta. Eugens Bugatti 35C ägs idag av Walter Rothlauf som ni kan se min sin bil på färgbilderna. En fantastisk man ska nu få en bok om sitt liv och jag och Bilsportarvet ser fram emot den boken. Eugen Björnstad var född den 12 december 1909 och gick ur tiden den 13 augusti 1992.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest