Bengt Trägårdh

Thorbjörn Carlsson vinner även han två SM-Guld åren 1980 och 82 så vem tar då hem mästartiteln 1981? Det gör en ung kille från Kristianstad som börjar sin karriär i Formel Ford 1978 genom att bli tvåa i SM. Den unge föraren heter Bengt Trägårdh och är en av mina favoriter. Jag hade nöjet att senare i karriären arbeta med Bengt och vi hade en kul tid tillsammans. År 1981 kör Bengt hem SM genom att vinna fyra av de fem race som ingick, samt fyra pol och tre snabbaste varv. Året innan var Bengt tvåa efter Thorbjörn så segern satt som en smäck för Bengt som nu for till England och David Price Team i Formel 3. Bengt hinner inte mer än bli varm i kläderna så ringer telefonen och Bengts mamma ber honom komma hem direkt då pappan drabbats av en hjärnblödning. Bengt tar sig snabbt hem och den skobutik som pappan drev hamnar nu under Bengts ansvar, Karriären får ett abrupt slut och en börjar med SkoDej. 1987 ringer Bengt mig och frågar om jag kan hjälpa honom då han ska börja köra Porsche? Lite undrande blev jag nog men visst var det så. Porsche 944 Turbo Cup, en helt ny Porsche som skulle lanseras och det med ett antal förare från flera nationer, däribland Sverige. Bo Strandell var den som skulle driva det Svenska Teamet. Premiär och start på Nürburgring1987 och då skulle bilarna fördelas till alla team. Spännande då ingen tidigare sett bilen och lite nervigt för alla inblandade. Bengts första träningspass blev inte så lysande för han körde efter ett par varv in i depån och minst sagt sur. Bromsarna är helkass på den här bilen muttrar han och det här bådar inte gott. Porschen var försedd med ABS-bromsar vilket då var nytt, i varje fall inom racingen. Efter ett tag och lite snack med mekaniker och folk från Porsche så började det fungera. Bengt avslutar säsongen med att bli trea. Två segrar,. fyra pallplatser, en pol och fyra snabbaste varv. Vann serien gjorde Roland Asch.

Text Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest