En kul bild blev tre historier

Jag hittade en kul bild på en man som många som gillar formelbilar vet vem det är. Comte di Calvenzano eller Greve Lurani eller till vardags Don Giovanni. Greven började redan 1926 att tävla med en Salmson 1926 och blev snabbt en känd racerförare. Känd också för att vara en duktig förare som ofta klassegrade i de tävlingar han körde. Lurani bytte till Alfa Romeo och så Maserati åren 1934-35. Bilden på Greve Lurani är från den kända backtävlingen, i Maserati på starlinjen i Klausenpass race som idag körs som en historisk tävling. Mitt stora intresse för Rudolf Caracciola påminde mig om att även han kört denna tävling 1934 i den då nya Mercedes W25. Rudolf segrade totalt i tävlingen. Så dyker en annan bild upp i mitt minne. En bild jag tagit på Nürburgring och Oldtimer Grand Prix. En märklig gammal Studebaker i skepnad av racerbil från tiden. Bilen står i depån och bakom hänger en skylt som förtäljer ”Klausenrennen”! Historien om en bild blev tre. Greve Lurani blev så småningom invald i FIA och han är också mannen bakom den så populära Formel Juniorklassen.

Text Janne Tromark
Bilden av Studebakern har jag också tagit samt resten av bilderna är från Bilsportarvets arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest