Bröderna Bennström

Som ni säkert förstått vi det här laget så är jag svårt förtjust i bilder, kanske då mest gamla bilder och gärna svart/vita. Härom dagen ramlade jag bokstavligt talat över en fantastisk bild från 1932. Det är en bild av bröderna Bennström som härstammade från Vikarbyn i Dalarna. Olle var den som hade motorer i blodet och han och brorsan byggde om en Ford till en racerbil med en kaross byggd av Hammarbäcks karosserifabrik i Dalarna. Målet var att ställa upp i Sveriges Vinter Grand Prix 1932, vilket dom gjorde med bravur. Behöver jag säga att paret vann tävlingen, vilket självklart gav mersmak. Man anmälde sig till nästa års tävling som även den gick på och vid sidan av Rämen. En tredjeplats blev det årets plats. Så siktade man in sig på Sveriges första sommar GP som skulle gå av stapeln 1933. Det blev ett olycksaligt lopp där Bennströms bil blev inblandad i en jättekrasch inte så långt efter start på väg upp mot Knutstorp. Bilen slår runt och bensinen rinner ut och det slår eld och ett hus brinner ner. Olle Bennström förs till sjukhus och klarar sig med hjärnskakning och diverse blessyrer, men Olle skulle aldrig mer komma att köra en tävlingsbil. Olle Bennström startade 1934 en bilfirma i Västerås med ett startkapital på 5.000:-. Det blev en bilfirma med försäljning, verkstad och renovering av motorer som så småningom kom att sysselsätta 40 personer och omsätta 4 miljoner kronor i mitten av femtiotalet. Olle Bennström som var född 16 maj 1904 avled 3 juni 1969 vid 65 års ålder. en spännande historia och liv som för dagens förare och motorsportintresserade ter sig overklig. Det ska sägas att Olles bil var en Ford A-Deluxe Roadster av vanlig standard typ. Motorn var försedd med dubbla förgasare. Bak fanns en extra bensintank installerad som rymde 130 liter som kunde kopplas in när den ordinarie tankens bränsle var slut. Bilen hade en toppfart på 140/km i toppfart. En spännande bild som berättar en fantastisk historia och om en tragisk.

Text Janne Tromark med benägen hjälp av Wikipedia.

Dalarna, Rämen. Bror och Olle Bennström vid sin ombyggda Ford, 1932.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest