Phil Hill

För alla er som gillar Formel 1 och följt det under åren som gått sedan starten 1950 har säkert hört talas om Phil Hill. Debuten i Formel 1 kom 1958 för Joakim Bonnier i en Maserati och med en tionde plats som resultat. Philip Toll ”Phil” Hill Jr. föddes 20 april 1927 i Miami i Florida . Phil växte upp i Santa Monica i Los Angeles. Phil blev världsmästare i Formel 1 1961 vilket troligtvis kom sig av att stallkamraten Wolfgang von Trips omkom i en krasch på Monza. Båda tävlade för Ferrari. Phil Hill är nog kanske mest känd för sina segrar på Le Mans 1958, 1961 och 1962 tillsammans med Olivier Gendebien. Phil Hill blev invald i International Motorsport Hall of Fame 1991 för sina meriter på racerbanan. Phil Hill avled den 28 augusti 2008 i Salinas i sviterna av Parkinsons sjukdom.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest