Allan Borgefors

Femtiotalet var en spännande period i Svensk motorsport. Då lärde vi oss känna många av de förare som idag har legendstatus som CeGe Hammarlund, Grus-Olle Persson, Gunnar Andersson, Joakim Bonnier och många fler. En som satt ett stort avtryck är Allan Borgefors. Född i Åby utanför Norrköping där vi också lärde känna en av de stora i fotbollens värld, ”Åby Ericsson”. Allan var grävmaskinist och kom så småningom att flytta till Hallstahammar där han var ansvarig för det vi idag kallar för återvinningsstation. Med sin grävskopa skötte han det hela samt såg till att traktens grabbar inte lekte bland alla sopor vilket var farligt. Det var dock motorsporten som var Allans grej och Porsche var det redskap han skulle skaffa sig ett rykte åt eftervärlden. Den första stora segern kom 1955 då han tillsammans med Åke Gustavsson vinner Midnattsolsrallyt i en Porsche 356. Allan körde också Hedemoraloppet 1954 där han blir trea efter Richard von Frankenberg och Gert Kaiser. Alla på Porsche 356. Allan tävlar även i Kristianstads GP 1957 där han kör Ferrari vilket han även gör på Gelleråsen. Våra bilder visar ett axplock av Allan Borgefors karriär samt även en bild tillsammans med Harry Falkenbäck som var mannen som skapade den speedpilot man använde i rallysammanhang under lång tid. Allan Borgefors blev 66 år och många av oss lite äldre minns denne långe man i sina små men snabba Porschar.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv samt från Crister Kaisers samlingar.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest