Bilsportarvet på museum i Karlskrona…

Äntligen är Bilsportarvet klar med den lilla specialutställning som planerats på FABAS otroligt fina museum i Karlskrona. Ett utmärkt tillfälle också för oss och att åskådliggöra lite av vad vi har i våra gömmor. Ett fint museum som nu öppnar på måndag den 24 juni inför sommaren. Vår lilla specialutställning visar två av våra stora förares liv på tävlingsbanorna och i skogen, samt en del av deras prissamling. De två är Sylvia Österberg och Carl-Magnus Skogh och den gemensamma nämnaren är East African Safarirally där Volvo gjorde en stor satsning 1964 med fyra bilar.

Carl-Magnus Skoogh’s Safari Volvo

De två förare som inte är med, men som var med i Afrika, är teambossen Gunnar Andersson och Tom Trana. Av de fyra som körde detta tuffa race är bara Carl-Magnus kvar i livet och det var med stor glädje vi hade Carl-Magnus med oss till Karlskrona för att övervaka att allt gjordes till hans belåtenhet. Lokalradion passade på att göra ett inslag med Carl-Magnus allt med benägen hjälp av FABAS presschef Katarina Ketzenius. Bilen som är en replica av den Volvo Carl-Magnus körde ägs av Christer Karlsson. En av fyra Volvo kom till start med och där ingen av bilarna kom i mål. Carl-Magnus lyckades bäst men hamnade utanför respittiden och klassificerades därför inte. Tom Tranas bil blev kvar i Kenya och köptes av Joghinder Singh som vann rallyt året efter. Volvo gjorde inga mer satsningar på Safarirallyt men alla känner till Volvo stora framgångar på tävlingsbanorna under de här åren. Missa inte att besöka Karlskrona och FABAS (Förlagsaktiebolaget Albinsson & Sjöberg) fina museum som kommer att visa den spännande historien om två av våra stora rallystjärnor.

Jan Tromark

Carl-Magnus Skoogh med FABAS Presschef Katarina Ketzenius och Museichefen Kenna Svensson
Sylvia Österberg som docka och med prissamling

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest