Lennart ”Svart-Ola” Persson, Sveriges snabbaste hundkojeförare

Det här med fotografier är lustigt. Fick den här bilden av gode vännen Tommy Jarnbrink häromdagen och han hade levt i tron att det var Sigurd Isacsson. Anledningen var att jag sökte bilder på just Sigurd. Nu visar det sig att bilden föreställer Lennart ”Svart-Ola” Persson som av många beskrivs som Sveriges snabbaste ”Hundkojeförare”! Lennart var absolut en av de snabbaste då det begav sig och han vann på Skarpnäck 1964 den 2 maj före Hasse Radefalk och Bengt Johansson. Lennart skulle år 1974 vinna SM för Comfort Racing i just hundkoja. Framgångarna uteblev 1975 och Lennart lade då hjälmen på hyllan. Comfort Racing drevs av min barndomsvän och granne Hasse Nyström mycket framgångsrikt och var enligt mitt förmenande en förebild för hur sporten så småningom utvecklades.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest