Midget

Trevliga bilar som man kunde se fler av och oftare är Midget-racer, eller som de egentligen hetter, Formel 3 500cc. Den här bilen är en Effyh tillverkad i Malmö av bröderna Håkansson. Föraren och ägaren är Frank Högman som här ses på väg ut på Falkenbergsbanan. Fabriksförare hos bröderna Håkansson var Åke Jönsson vars pokaler finns hos Bilsportarvet tack vare Svenharry Åkesson som också lovat lite bilder av denne man i sin Effyh. Den här klassen, som kom efter kriget, blev snabbt populär och har fostrat många av den tidens stora förare som Stirling Moss. I Sverige finns ovanligt många bilar bevarade och jag minns för ett antal år sedan att man pratade om ca 17-18 stycken. Det är inte så många i farten idag men en tapper liten skara fortsätter att bjuda oss på härliga upplevelser.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest