Ulf Svensson, på pallen 101 gånger

I går firades 60-års jubileum av Kristianstads Grand Prix som gick 1957. Mycket folk varvades med kända gamla förare, bilar och motorcyklar. I vimlet träffade jag den här mannen som är något av en levande legend. Ulf Svensson, som idag är 80 år, men själv säger att han bara är 20 år? Jasså, sa jag, kan du förklara det eller är det så enkelt att du känner dig som 20 år? Nej förstår du, jag är född den 29 februari och har med andra ord födelsedag bara vart fjärde år! Hängde ni med? Nu stod han där tillsammans med gode vännen Torbjörn Carlsson och hans fru och pratade minnen. Vet du om att jag varit på pallen 101 gånger säger Ulf plötsligt. Det visste jag självklart inte men jag tror mig veta att denne unika man troligtvis är den F3-förare som kört längst av alla förare i F3. Huruvida Ulf räknar in tiden som förare på två hjul vet jag inte, men det spelar ingen roll för det är ett smått fantastiskt resultat ändå. Jag ska inventera vårt arkiv för att se vad som finns i material om honom. Jag hittade en bild där han kör en 1000cc Brabham, troligen Knutstorp. Ulf miste sin hustru för några år sedan och lever sedan dess ensam. Hustrun, kallad Johan, var alltid med och mekade och ingen hade sån fin puts på sina grejor som Ulf. Allt tack vare Johan!

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest