Peter Albertsson

Som vanligt så bläddrar jag bland bilder och annat som får mig att minnas allt roligt man varit med om o sporten, och även sånt som varit mindre kul. Det jag nu tänker på är Formel 3 och Peter Albertsson. En ung lovande talang med stor erfarenhet från karting och som precis startat sin resa med Formel 3. Vi är nu framme vid 1988 då jag träffar Peter och vi kommer överens om att försöka samarbeta för att få till en satsning på F3 SM. Peter träffar vid det här tillfället på en man som säger sig vilja satsa en ordentlig slant på Peters tävlande. Jag måste erkänna att jag var mycket skeptisk till personen i fråga, som etablerat sig i Götene genom att inhandla fastigheter tillsammans med en revisor. Dessa båda börjar handla med fastigheter, gärna i restaurang branschen. Företaget hette Jerk Viking, vilket ytterligare stärkte mig om att det hela lät för bra för att vara sant. Peter var däremot stark i sin tro på att det här var hans stora chans in i motorsporten på riktigt. Mannen i fråga, jag lämnar inte ut hans namn, var kvickt och snabbt på bettet och lät oss förstå att vi bara skulle satsa på det bästa, vilket innebar ett Engelskt team? Nåväl. jag fick kontakt med Richard Dutton som tog sig till Sverige och fick till ett kontrakt med Peters sponsor. Det hela började bra och så efter första race var det dags för Anderstorp. Där blev det inte lika bra, då en tjuvstart från en medtävlare gjorde att Peter fick order om att inte sätta press på föraren framför för segern var klart hans. Jag ska göra en lång historia kort där man godkände tjuvstarten trots att alla såg att det var en tjuvstart. SVT sände också bilderna i Sportspegeln, men trots den uppenbara tjuvstarten, ingen åtgärd. Jag lade in en skriftlig protest som efter lång tid lämnade utan åtgärd. Jag gjorde samma sak och skrev till Riksidrottsförbundet. Denna skrift inlämnade 1989 och jag har fortfarande inte fått något svar från detta förbund? Hade man avslagit domen så hade den danske föraren Svend Hansen fått SM-titeln, för jävelskapet tog inte slut där då sponsorn slutade betala Richard Dutton och det hela tog slut innan det ens börjat. Så här i efterhand så skulle jag vidtaget en fler åtgärder där jag med största säkerhet fått ett annat resultat. Jag lider med Peter och hans snöpliga slut på en lovande karriär där jag med min vänskap med Michael Schumacher och hans mentor fick ett erbjudande året efter om en styrning i samma team som Michael. Prislappen för denna styrning var fyrahundratusen kronor i Svenska pengar. Mycket pengar då men om vi vetat om detta innan det fatala misstaget med Jerk Viking kanske det kunde ha fungerat. Både Peter och jag hade inte dessa pengar utan allt slutade med tårar. En inte ovanlig historia inom sporten vill jag tro, och där föraren ställer allt för stor tro till att ”allt löser sig”? Historien vet att berätta att så är det inte!

Text och foto Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest