Lola T380

Den här Lolan med betäckning T380 har ägts av Alain de Cadenet som tävlade på Le Mans åren 75, 76 och 79. Hans bästa placering var året 1976 då han tillsammans med Chris Craft kom trea. Jan Lilliesköld köpte senare bilen och Olof Wijk i Halmstad har kört den vid ett antal tillfällen, både på Anderstorp och Falkenberg samt Ring Knutstorp. Bilen har en Cosworth DFV 3 liters F1-motor. Jag var säker på att det var Olle som körde bilen på bilden, men Olle säger att det inte är hans hjälm och han känner inte igen banan. Han drar sig till minnet att även Eje Elgh testade bilen vid ett tillfälle och kanske är det Eje vi ser bakom ratten på Karlskogabanan. Alain de Cadenet som fyller 70 år nu den 27 november är en välkänd herre i de historiska kretsarna där vi sett honom köra både Ferrari och Alfa P3. Alain är annars en välkänd TV-presentatör för Speed Channel och ESPN. Alain är också samlare av stora mått, inte bara bilar utan även motorcyklar och flygplan. Han äger till och med en Supermarine Spitfire. Han har också varit stor samlare av frimärken, framförallt Georg den V frimärken. Jag satt bredvid Alain vid en middag på Örenäs Slott 1981 och frågade då honom om vad han arbetade med vid sidan av att tävla? ”I collect stamps” sa han lite avvisande precis som om jag borde ha vetat det? Bruce Halford, som satt på min andra sida, säger lite tyst till mig – han är en av de största frimärkssamlarna i världen!!! Ja, så kan det gå när man inte är påläst ordentligt. En spännande bil och en rolig historia. Tyvärr finns inte Jan Lilliesköld längre i livet och bilen såldes genom Olle Wijks försorg till Kent Abrahamsson och kanske finns den kvar i denne storsamlares garage. Vet du mer om denna bil så hör gärna av dig till Bilsportarvet.

Janne T.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest