Idag fyller en av våra veteraner 87 år

Idag fyller en av våra veteraner 87 år. Georg Duneborn som var med då Formula Junior tog sin början. Sveriges första SM-mästare i Formel 3, Sven Mattsson, vann titeln i en Formel Junior av märke Lotus 22 1964. Jojje var med redan då efter att ha gjort karriär i Speedway. Jag minns tidigt 50-tal då jag var ett stort fan av denna sport och på cykel tog jag mig till Hammarby Motorstadion för att se min idol. Det lite lustiga i sammanhanget är att jag långt senare träffade Jojje på Surbrunnsgatan där jag arbetade på en bilfirma. Det låter pretansiöst men arbetet bestod av att flytta runt de begagnade bilarna för att undvika P-böter. Det här var 1959 eller 60 och döm av min förvåning när jag plötsligt stod öga mot öga med en av mina stora idoler. Vi blev vänner där den där gången på Surbrunnsgatan och vänskapen har hållit i sig. Nu fyller denne gamle vän 87 år och man får nypa sig i armen för att fatta hur tiden går. En av Jojjes gamla bilar, en Cooper FJ finns fortfarande kvar men nu i ägo av en annan stor entusiast, Lars-Göran Sjöberg som är en levande uppslagsbok om Formel Junior. Lars-Göran har även hjälpt till med bilderna av Jojje. Georg satte banrekord på Ring Knutstorp när den första korta banan var i bruk, alltså innan den nu befintliga som är 2 kilometer. Seger på Roskilde hör till höjdpunkterna och då ska man veta att det kördes många tävlingar på den banan med deltagare från framförallt England men även USA och Europa. Bilsportarvet höjer glaset och önskar Georg en fin dag i kretsen av sin familj. Kompisen Jojje har ingen FB-sida utan du som minns Jojje får gärna gratta här på Bilsportarvets sida.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest