Bilsportarvet

Vår fantastiske Prins Bertil

Svensk motorsports store beskyddare här tillsammans med sin gode vän David Brown. Det slumpade sig så att några år efter kriget kom Prins Bertil att tävla mot ägaren till Aston Martin-fabriken, David Brown, fast på ett mycket speciellt sätt. Dessa båda herrar kappkörde från Paris till olika platser i Frankrike i varsin sportvagn. Det här hände oftast i samband med 24-timmars tävlingen på Le Mans, dit prinsen var inbjuden av David Brown. De första gångerna körde båda Aston Martin men senare utmanade prinsen David i sin egen Ferrari 250 GT. Prins Bertil lär ha haft ett inofficiellt rekord mellan Paris och Nice på Franska Rivieran. Själv har jag ett roligt minne av Prins Bertil och Prinsessan Lilian, som ofta kom upp i speakertornet på Ring Knutstorp och ville vara med och se tävlingarna från bästa plats. Den här gången så jobbade jag tillsammans med Åke Brolin från TV och när paret kom upp till oss så sa Åke direkt – ”du får inte låna några cigaretter av mig, för sist så tog du hela paketet med dig när du gick”! Nämen Bertil, sa då Lilian, inte tog du väl den snälle mannens cigaretter? Det blev en smula tyst från Prins Bertils sida men så sa han. ”Det är ju så spännande här uppe hos pojkarna så jag måste ha stoppat på mig dom i ren upphetsning”!

Det är ett härligt minne av det här strävsamma paret som nu precis som Åke Brolin, inte längre är med oss. En stor förlust för sporten och för oss som gillade Prins Bertil och Prinsessan Lilian.

Janne T

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest