En ovanlig debut för Sveriges förste F1-förare

Snart debuterar Marcus Ericsson i formel 1 och blir därmed den tionde i raden av svenskar som kört Formel 1. Det kan vara på plats att minnas hur det gick till när Sveriges förste förare i formel 1 gjorde sin debut 1956.

Joakim Bonnier. Målning: Jüri Kann

Joakim Bonnier satsade helhjärtat på en karriär i racing och körde 1956 i ett eget stall med hela Europa som bas. I Sveriges Grand Prix för sportvagnar i Kristianstad fick han köra en fabriksvagn för Maserati. Maseratis stallchef frågade Joakim Bonnier om han inte ville komma till fabriken i Modena och prova en ”riktig” bil. Joakim Bonnier hann aldrig göra detta besök innan det var dags för F 1 VM på Monzabanan vid Italiens Grand Prix i september 1956.

Joakim Bonnier var där för att köra sin egen bil i ett förlopp för GT-bilar. Joakim Bonnier blev tvåa. I sin bok ”Fort, fortare, fortast” berättar han om denna dag. Det hade regnat under dagen men Joakim Bonnier var glad att molnen sprack upp på eftermiddagen då han skulle stanna kvar på Monza för att få se F 1-loppet. En dryg timme innan loppet ska starta kommer Maseratis stallchef springande och letar efter Joakim Bonnier. Han hittade Joakim Bonnier och budskapet var ”Luigi Villoresi mår inte bra och Ni får ta över hans bil”.

Joakim Bonnier hade aldrig tidigare suttit i en F 1 bil och hade inte heller någon erfarenhet av formelbilar. Inom en dryg timma skulle han starta i ett av de snabbaste loppen i F1-serien. Joakim Bonnier kände sig smickrad av erbjudandet men inte särskilt lycklig att debutera under sådana förutsättningar. I realiteten var erbjudandet egentligen en order som Joakim Bonnier med tanke på sin kommande karriär inte kunde säga nej till. Luigi Villoresi startade loppet och körde tre varv innan Joakim Bonnier tog över bilen. Reglerna på den tiden medgav att en bil kunde ha flera chaufförer i ett lopp. Bilen var inte helt ok och efter några varv måste Joakim Bonnier bryta loppet.

Det blev inget mer F 1-lopp detta år men 1957- 58 fanns Joakim Bonnier med i Formel 1 VM som privatförare i egen bil eller i något privatstall. 1959 fick han ett fabrikskontrakt med BRM. Det var med BRM han tog sin första och enda seger i F 1- VM. Första hälften av 60- talet körde han i Porsches F 1-stall för att sedan övergå till Rob Walkers privatstall. Från år 1966 till 1971 fortsatte han i F 1-VM i privat regi. Han körde sitt sista F 1 lopp i USA 1971. Han körde formel 15 säsonger i formel 1 och startade i 104 lopp. Det var dock som sportvagnsförare han gjorde sig mest känd och hade de största framgångarna.

Denna historia visar att förutsättningarna för att få en F1-sits har förändrats men även år 1956 var det ett ovanligt sätt att debutera på och en engelsk motorstidskrift har kallat Joakims Bonniers debut för ”one of the most unusual Grand Prix debuts”.

Ingvar Sjögren, Uppsala
Målning: Jüri Kann

Sveriges färskaste förare i Formel 1, Marcus Ericsson, vid Caterhamstallets tester i Bahrain den 19-22 februari 2014. Foto: www.marcusericsson.com

Pin It on Pinterest