Gunnar ”Persbergarn” Carlsson

Tänker just nu på en färgstark man som under femtiotalet var en av våra stora racerförare. Gunnar ”Persbergarn” Carlsson som var född 1928. Gunnar fick smeknamnet Persbergarn, efter den by han bodde i och som låg nära Gälleråsbanan som var hans favoritbana. Vi som har åldern inne mins han Nordiska Specialare, Snövit, som han gjorde sig känd och populär genom. Det var med inköpet av en Ferrari Monza, nr0526 M som karriären tog riktig fart. För med sin Ferrari körde han hela 19 tävlingar, om jag räknat rätt, och segrarna var många. Inte minst på isbana där Hindås var först ut. På Djurgårdsloppet var han 2:a följt av Freden, Hagfors och Kanonloppet. Seger i alla dessa lopp för att så ta sig till Norrland och något som kallades Midnight Sun Auto Race. Roskilde blev också något av en favorit där han slog Stirling Moss vilket han tyckte var hans största bedrift. Listan kunde göras lång men om man tittar på vad han gjorde under 50-talet är det verkligen imponerande. Gunnar var dessutom en mycket älskvärd person och omtyckt i kretsen av förare. Bilsportarvet minns denne man som gick ur tiden i juli 1996 vid en ålder av 68 år.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest