Knutstorp Revival 23 -25 maj

Dags för Sverige att få sin första ”Revivaltävling” och inte föga förvånande är det Picko Troberg som ligger bakom denna satsning och Ring Knutstorp är väl den bästa platsen för ett evenemang av den här typen. Picko Troberg, själv nu fyllda 75 år, är en av våra verkligt stora legender inom motorsporten. Hans karriär känner de flesta av er till men man ska minnas hans gärning som manager och de unga talanger han hjälpt till stora framgångar. Namn som Thomas Danielsson, Svensk Mästare i Formel 3 1985 följd av Niclas Schönström SM-mästare i Formel Ford samma år och F3-mästare 1986.

Den i mina ögon störste av Pickos pojkar är Richard Rydell. Den ende svensk som vunnit Macaus Formel 3 lopp som av många betecknas som VM för Formel 3 och som inte det räckte så var han tvåa i samma disciplin både i Sverige och Japan. Richard vinner sedan BTCC 1998 och Bathurst 1000, allt i en Volvo. Picko själv är inte sämre med många SM-tecken. Bland annat i Formel 3 1965 med en Brabham BT15. Många av oss i Pickos ålder minns hans körningar i Lola T70 och McLaren M1. Bilen som sedan kördes och ägdes av bortgångne Esso Gunnarsson och där bilen idag fått ett hem hos den store entusiasten Kaj Wallin. Picko körde också Ferrari GTO tillsammans med Ulf Norinder.

Bilen finns som modell i scala 1:43 och i de rätta färgerna gul och blå. Picko är också ett namn för oss när det gäller mässor och bilutställningar som hans egen Sportvagnen & Vi som började en gång i tiden på Ostermans Marmorhallar. Det blev sedan ett par år i Skärholmen för att så flytta ut i Frescati. Ett samarbete med Robban Petterson och pojkarna på Grand Tursimo gav oss två fina utställning med superbilar. Först i Nacka och sedan i Göteborg. (läs om detta på annan plats i hemsidan) Nu är det dags för en ”revival” på gamla ”Knutan” och efter att ha lämnat STCC blir det en satsning på historisk racing. Det ligger en spänd förväntning i luften inför detta evenemang och telefonen och mailen går varm av entusiastiska människor som hör av sig och som tänkt att sätta kosan mot Ring Knutstorp den 23-25 maj. Kommer sommaren då med Picko och hans revival? Vi vill gärna tro det!

Janne Tromark

Foto: Tommy Jarnbrink

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest