Scarab

Scarab var en tillverkare av Amerikanska sportvagnar och Formelbilar. Bilar som var tillverkade av Tom Barnes och Dick Troutman för Reventlow Automobiles Inc. som ägdes av Lance Reventlow, son till Barbara Hutton som ägde Wolworth som var ett jätteföretag i USA. Sportvagnarna försågs med Chevrolet 283 CI-V8 motorer som byggdes av Traco Enginering som ägdes av Jim Travers och Frank Coon. De båda kallades för ”The Whis Kids”! Den Formel 1 man byggde kom att få en Offenhauser, designad av Leo Goossen. Scarab gjorde sin debut året 1960 vilket nog får anses som en flopp då frontdriva F1:or redan då inte var ett vinnarkoncept. Förare var förutom Lance Reventlow, Chuck Daigh och Richie Ginter. För er som besöker Silverstone Classic kunde 2018 se Scarabs F1:a. Själv såg jag Scarabs vackra Sportvagn på Nürburgring för att antal år sedan på OGP (Oldtimer Grand Prix). Sportvagnen skördade en del segrar, bland annat på Laguna Seca med Phil Hill och Carol Shelby. Carol vann i Castle Rock, Colorado. Lance Reventlow omkom i en flygolycka i Aspen Colorado endast 36 år gammal.

Text Janne Tromark och bilder som också kommer från Ian Nilsson

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest