Stanley Dickens Le Mans vinnare för 25 år sedan

Det är 25 år sedan Sverige fick sin första Le Mans vinnare i Stanley Dickens. Stanley som vi känner som en av Sveriges största racerförare med en karriär som både förare och även stallchef för att hjälpa fram nya unga talanger. Stanley som är född 1952 är fortfarande aktiv i racingsammanhang började sin bana i sportvagnssammanhang. Ofta tillsammans med bäste kompisen Leif Lindström som han också drev reklamfirma ihop med under namnet Dicklin Sport. Stanley tävlade också i Japan under en period där han vann två mästerskapstitlar i All Japan Sports Prototype Car 1988 och 89.

Under åren har många Svenska förare tävlat i 24-timmars på Le Mans men de riktigt stora framgångarna har uteblivit om vi gjort bra ifrån oss. 1989 kommer dock det stora genombrottet när Stanley Dickens i team med Manuel Reuter och Jochen Mass i Sauber C9 vinner den kanske mest prestigefyllda tävlingen av alla. Några år senare, 1997, skulle Stefan Johansson vinna tävlingen tillsammans med gamle förarkollegan i Ferrari, Michele Alboreto och Tom Kristensen, i en TWR Porsche. Klasseger blev det för Richard Rydell 2007 i en Aston Martin i GT1-klassen med förarkollegorna David Brabham och Darren Turner. 2010 gör Stanley Dickens comeback som racerförare  då tillsammans med Fredrik Lestrup i den nyskapade GT-serien, Swedish GT Series i en BMW Z4. Paret körde en tävling tillsammans vilken de vann.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest