Rallyvärldsmästare 5:a i Targa Florio 1970

Vår förste rallyvärldsmästare, Björn Waldegård, är en man med många strängar på sin lyra. När han vann 1979 års världsmästerskap, det första individuella mästerskapet, hade Björn redan varit igång i rallytoppen i många år. Vad kanske inte så många vet är att hans karriär även omfatta banracing där han krönte framgångarna med en total femteplats i 1970 års Targa Florio. Detta i en Porsche 908/3 som var ett framgångskoncept för Porsche det här året. Inför 400.000 åskådare på Siciliens fantastiska landsvägsbana i Madoniebergen kör Björn tillsammans med Richard Attwood in på en femteplats. Vinner racet gör Jo Siffert och Brian Redman, även de i en Porsche 908/3, med den fantastiske finske racerföraren Leo Kinnunen och Pedro Rodrigues på en andra plats, Det blir finskt även på fjärdeplats med Hans Leijne och Gijs van Lennep. Björn berättade för mig att Porsche ville att han skulle sluta köra rally och istället satsa på sportvagns VM. Nu blev det inte så och det är vi svenska rallyentusiaster glada för. Björn är fortfarande aktiv och kör historiska rally-tävlingar världen runt bland annat det legendomsusade Safarirallyt.

Björn och jag har arbetat tillsammans på Eurosport där vi kommenterat både Rally VM och Dakar-rallyt. Ett rally som Björn också kört med an andraplats som bästa placering. Nyss fyllda 70 år har Björn inga planer att lägga hjälmen på hyllan. För många av Sveriges rallyfans kan man träffa Björn i samband med Svenska Rallyt där han numera kör förbil.

Targa Florio 1970

Bilden visar en Porsche 908/3 från Targa Florio 1970 men det är inte Björn och Richards bil för den hade startnummer 36. Det är vykort som jag hittade hemma i mitt arkiv och bilden väckte minnet av en av våra stora racerförare och jag hoppas den ger er samma känsla.

Janne Tromark

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest