31 januari skulle en av våra största idoler fyllt 90 år

I morgon den 31 januari skulle en av våra största idoler fyllt 90 år! Nu blev det inte så för tyvärr förolyckades Joakim Bonnier 1972 på Le Mans. I sin smått otroliga karriär hann Joakim med att köra 108 F1-lopp och vann sitt enda på Zandvoort i Holland 1959 i en BRM P25. Joakim vann också många sportvagnslopp, kanske var han en av världens då bästa sportvagnsförare. Han vann bland annat Targa Florio två gånger med Porsche, men körde även Ferrari och Chaparall, Alfa Romeo med flera. Många minns säkert Joakim för Lola, ett märke han var Europa-agent för och som han representerade genom att tävla för märket. 1963 efterträdde Joakim Stirling Moss som ordförande i GPDA (Grand Prix Drivers Association) där han sin vana trogen gjorde ett fantastiskt jobb med bland annat säkerheten för förare. Jag böjer mitt huvud i morgon för denne man och jag är säker på att ni också gör det för denne ambassadör för motorsporten och där Sverige fick en röst i de stora sammanhangen. Vila i frid Joakim!

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest