Tre bilder

Det är det här med bilder? Plötsligt så dyker en bild bara upp och sätter ens fantasi i rullning. Tre intressanta bilder vill jag visa er och jag börjar med en bild från femtiotalet som jag gillar- Det är från Djurgårdsloppet i Finland och jag tror det är 1952 och den då mycket duktige Svenske förararen Valdemar Stener som i sin Ferrari 166 MM kör hem en andraplats om jag minns rätt. Bilden fick jag häromdagen av Valdemars son Bertil och det för mig som gammal fotograf en mycket bra bild, vilket jag hoppas att ni också tycker.

Bild två är från Le Mans och 1962. Maserati 151 som var en bil framtagen för den här typen av långlopp, vilken var mycket vanligt på den här tiden. Tre bilar var anmälda, Hansgen och Mac Laren, Trintingnant L Bianchi och Thompson KImberly. Det blev ingen succê de två första bröt på grund av tekniska problem och paret Thompson KImberly körde av banan. Men det är kul bil med lite ovanligt utseende, väl värxd att titta på.

Lika spännande är bild tre som visar ett tåg, konstruerat av Bugatti och som försedd med, antigen 2 eller 4 motorer som var raka 8cylindriga och samma typ av motor som satt i Bugatti Royale. Bensindrivna var det här nog ingen större succê då ett tungt tågsett var tungt så kostnaden för driften måste varit hög.

Text Janne Tromark
Bilder ur Bilsportarvets arkiv.

Jan Tromark

Jan Tromark är journalist, fotograf och TV-kommentator. Han har stor kunskap om svensk och internationell motorsport.

Pin It on Pinterest